Hiša Franko – Ana Roš
HIŠA FRANKO
“Jaz ne kuham svojih sanj. Kuham le svojo resničnost.” – Ana Roš
Hiša Franko je globoko povezana s tradicijami in naravo Posočja, kjer osupljiva lepota gorskega sveta dopolnjuje trdoto življenja. Njihova kuhinja temelji na sezonskih darovih narave, kot so sir, skuta, meso, divjačina, postrvi, gozdno sadje in divje rastline.
Sodelujejo z lokalnimi sirarji, kmeti, lovci, nabiralci in ribiči, ki ohranjajo tradicije visokogorskih pašnikov nad Kobaridom in Tolminom. V tem okolju, kjer se zdi, da se je čas ustavil, ustvarjajo jedi, ki izražajo globoko povezanost s krajem in ljudmi.
V restavraciji ponujajo en degustacijski meni. Vsak obrok traja približno 3 ure.
Hiša Franko je namenjena samo osebam starejšim od 12 let.
Hiša Franko se je prvič uvrstila na prestižno lestvico 50 najboljših restavracij sveta (The World’s 50 Best Restaurants) leta 2017, čeprav njena zgodba sega več kot pol stoletja nazaj, ko je Franko Kramar v gostilni stregel svoj znameniti rostbif in friko.
Junija 2020, ob prvi izdaji Michelinovega vodnika za Slovenijo, je restavracija prejela dve Michelinovi zvezdici in zeleno zvezdico. Septembra 2023 pa je Hiša Franko dosegla izjemen mejnik s pridobitvijo treh Michelinovih zvezdic, obdržala pa je tudi zeleno zvezdico.
Delovni čas:
- Ponedeljek in torek: zaprto
- Sreda–nedelja: 12.00–16.00 (zadnja rezervacija ob 13. uri), 19.00–23.00 (zadnja rezervacija ob 20. uri)
Potrebna je predhodna rezervacija.
Ana Roš je samoukinja, ki ne sledi nobenemu specifičnemu kuharskemu slogu. Njena kuhinja temelji na okolju, ki jo oskrbuje z naravnimi sestavinami in neskončnim virom navdiha. Je odraz nje same – njenih vtisov, potovanj, spominov in osebnih navdihov.
Njeno življenjsko pot so okoliščine nenadejano usmerile iz diplomacije v gastronomijo, kjer je kot samouka ustvarila svoj lastni, prepoznavni slog.
Ana Roš je znana po ekspresivni, intenzivni in nekonvencionalni kuhinji, ki se opira na preprosto filozofijo – sledi naravi. Uporablja sezonske sestavine, združuje nepričakovane okuse in vplive z različnih koncev sveta ter ne boji se tvegati.
Ko obiščete njeno restavracijo, je najpomembnejše, da se sprostite, uživate in pustite ob strani vse morebitne predsodke. Ko ima svobodo za izražanje svoje kulinarične vizije in edinstvenega terroirja, Ana ustvarja prave kulinarične čarovnije.
Vir: Hiša Franko
ZAKAJ OBISKATI HIŠO FRANKO?
“Za uspeh Hiše Franko je najpomembnejša hrana, pa tudi zgodba – zgodba, vezana na določeno ozemlje in je iskrena. Kar pomeni, da ko ješ v Hiši Franko, lahko zapreš oči in popolnoma razumeš prostor, v katerem Hiša stoji. ” – Hiša Franko
Zavitek iz bele redkve in rakovice, zeljna voda, vir: Hiša Franko
Restavracija tesno sodeluje z lokalnimi pridelovalci in uporablja sveže, sezonske sestavine. Za divja zelišča, rastline in gobe skrbi njihov lastni nabiralec, ki jih redno oskrbuje z darovi narave. Soška postrv, zaščitena pred izumrtjem, se pogosto pojavi na njihovem meniju, medtem ko je morska hrana odvisna od sezone. Meso in mlečni izdelki so večinoma iz visokogorskih pašnikov, za zelenjavo pa sodelujejo z lokalno kmetijo na Kolovratu.
Vir: Hiša Franko
Zajčeva jetra, močvirski oslad in ajda, vir: Hiša Franko
Koruza in jetra morske žabe, vir: Hiša Franko
Vir: Hiša Franko
PO GURMANSKEMU DNEVU
Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:
- whirlpool in savna,
- masaže v apartmaju,
- najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
- pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.