TRIGLAVSKI NARODNI PARK

TRIGLAVSKI
NARODNI PARK

To ni pravljica, to je naš dom.

ZANIMIVOSTI     |      REKA SOČA     |      TROGLAVI TRIGLAV     |      VARNO V GORE 

ZANIMIVOSTI

Triglavskega narodnega parka

 • Naš park je edini narodni park v Sloveniji. Ime je dobil po gori Triglav (s 2864 metri je to najvišji slovenski vrh) oz. po njenih treh vrhovih ali glavah, ki se najvišje dvigujejo prav v osrčju parka. 
 
 • Območje Triglavskega narodnega parka je skoraj v celoti posebno območje varstva in posebno ohranitveno območje evropskega ekološkega omrežja Natura 2000.

 

 • Obsega 840 kvadratnih kilometrov, kar je 4 % površine Slovenije.
 
 • Spada med najstarejše evropske parke; prvo varovanje sega v leto 1924, ko je bil ustanovljen Alpski varstveni park, saj združuje na svojem območju izredno raznolikost ekosistemov.
 
 • Značilno visokogorsko rastlinstvo in živalstvo najdemo v skalnih stenah in meliščih ter na visokogorskih travnikih in jezerih.
 
 • Reke, potoki in slapovi pripovedujejo svoje življenjske zgodbe, prav tako visoko šotno barje in številne jame – te speleologi z zanimanjem preučujejo že od začetka 20. stoletja.
 
 • Razprostira se do meje z Italijo in Avstrijo na jugovzhodnem delu alpskega masiva in se skoraj popolnoma prekriva z Vzhodnimi Julijskimi Alpami.
 

REKA SOČA

Smaragdna kraljica Alp

Le minuto hoje od Residence Soča se nahaja smaragdna reka, ki izvira v dolini Trente v srcu Triglavskega narodnega parka. 

 

Med izvirom in sotočjem s Tolminko je reka Soča nedotaknjena in kot taka razglašena za naravni spomenik v našem območju. Znana po svojih globokih in ozkih soteskah, izdolbenih v živahno dolinsko dno, ter čudovitih slapovih. Najbolj osupljiva alpska reka v Evropi razvije svojo smaragdno zeleno barvo v spodnjem delu Trente, kjer se njeno dno preliva preko belih rečnih prodišč.

Dolina reke Soče in okoliški hribi so znani tudi po svoji zgodovini. Med letoma 1915 in 1917 so potekale bitke ob Soči, kjer je življenje izgubilo več kot 300 tisoč italijanskih in avstro-ogrskih vojakov. Smaragdni tok reke Soče je živahen, teče preko skal in si na svoji 136 kilometrov dolgi poti proti Jadranskemu morju utira pot, ustvarjajoč številne lagune in nasipe v svoji delti.

 

Reka Soča je raj za ljubitelje vodnih športov. Zgornja dolina reke je idealna za ljubitelje raftanja, kajakaše ter za opazovanje čudovite okoliške narave in zabavo na adrenalinskih brzicah.

 

TROGLAVI TRIGLAV

Simbol slovenstva

Triglav, kralj Julijskih Alp, predstavlja nedvomno osrednjo privlačnost za številne pohodnike, saj je najvišja slovenska gora. Svojevrstna ikona, ki se vzpenja do višine 2864 metrov nad morjem, privablja množice obiskovalcev tako v poletnih kot jesenskih mesecih.

 

Preplet številnih poti omogoča raznolikost pristopov k osvojitvi Triglava. Med njimi izstopa slavna severna stena, monumentalna gorska tvorba v vzhodnih Alpah, ki pa zahteva izkušnje ter tehnično spretnost od tistih, ki se odločijo za izziv njenega premagovanja.

 

Osvojitev Triglava pa ni zgolj fizični dosežek, temveč predstavlja tudi izjemno izkustvo, ki ga lahko izpopolnite ob pomoči izkušenih vodnikov. Ti vas varno popeljejo po raznolikih poteh, ki izhajajo iz alpskih dolin, in vas s strokovnim znanjem ter varnostnimi smernicami usmerjajo proti vrhu.

 

 

VARNO V GORE

Opremljeni in pripravljeni

Star slovenski rek pravi, da »gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor«. Še posebno tisti, ki je neustrezno opremljen in nepripravljen. Da boste res lahko varno uživali v prostranih razgledih s slovenskih vrhov, si oglejte in upoštevajte nekaj napotkov Planinske zveze Slovenije

 1. Nabiranje kondicije

Pohodništvo in planinarjenje sta vzdržljivostna športa, ki obremenita srce in pospešita prekrvavitev, zato morate biti pohodniki in planinci zdravi in morate znati realno oceniti svoje sposobnosti. Nikar ne hitite, za hojo izberite tak tempo, da nihče v skupini ne omaga.

 

 1. Skrbno načrtovanje

Zemljevidi, vodniki, internet in poznavalci vas lahko poučijo o dolžini, višinski razliki, težavnosti ture in o trenutnih razmerah. Ture vedno izberite glede na sposobnosti skupine. Posebej bodite pozorni na vremensko napoved, saj veter, dež in mraz povečajo nevarnost nezgod.

 

 1. Popolna oprema

Svojo opremo ustrezno prilagodite načrtovanemu pohodu, vaš nahrbtnik pa naj ne bo pretežak. Vedno imejte v nahrbtniku zaščito pred dežjem, mrazom in soncem, prav tako imejte s seboj tudi komplet za prvo pomoč in mobilni telefon (številka za klic v sili v Evropi: 112). Pri orientaciji si pomagajte z zemljevidi in GPS-om.

 

 1. Primerna obutev

Stabilni pohodniški oziroma planinski čevlji ščitijo stopalo in ublažijo obremenitev nanj ter izboljšajo oprijem pri stopanju. Pri izbiri obutve se prepričajte, da se čevlji odlično prilegajo, imajo podplate z dobrim oprijemom, so vodoodporni in lahki.

 

 1. Zanesljiv korak je ključnega pomena

Padci zaradi zdrsa ali spotikanja so najpogostejši vzroki nezgod. Upoštevajte, da prehiter tempo hoje ali utrujenost zelo vplivata na gotovost vašega koraka in na vašo zbranost. Pazite na padajoče kamenje! S previdno hojo se boste izognili proženju kamenja!

 

 1. Ostanite na označenih poteh

Na neoznačenih poteh obstaja večja nevarnost, da zaidete s poti, poveča se tudi nevarnost padcev in podora kamenja. Izogibajte se bližnjic. Če ugotovite, da ste zašli, se vrnite nazaj na zadnje mesto kjer se še znajdete. Strma pobočja s starim snegom se pogosto podcenjuje, a so zelo nevarna in nam na njih zlahka zdrsne.

 

 1. Redni odmori

Redni počitki pohodnikom in planincem omogočajo, da si opomorejo ter uživajo v pokrajini in druženju. Redno jejte in pijte, da ohranite svojo moč in zbranost. Izotonični napitki so idealni za pogasitev žeje.

 

 1. Odgovornost za otroke

Za otroke je zelo pomembno, da krajino odkrivajo na zabaven in raznolik način. Na odsekih poti, kjer obstaja nevarnost padca, naj za vsakega otroka skrbi ena izkušena odrasla oseba. Zelo zahtevni pohodi, kjer je potrebna dolgotrajna koncentracija, niso primerni za otroke.

 

 1. Manjše skupine

Manjše skupine so bolj prilagodljive in članom omogočijo, da si med seboj pomagajo. Vsi v vaši skupini naj bodo seznanjeni s podatki o cilju pohoda ter poti v obe smeri. Skupina naj se drži skupaj. Samohodci pozor: tudi manjša nezgoda lahko zahteva resno reševanje.

 

 1. Spoštovanje narave in okolja

Varujte naravno okolje. Za sabo ne puščajte smeti, ostanite na poti, ne motite divjih ali domačih živali, ne dotikajte se rastlin in spoštujte zavarovana območja. Uporabljajte javni prevoz ali skrbite za čim bolj optimalno izkoriščenost osebnih vozil.

NAČRTUJ SVOJ AKTIVNI ODDIH

V sodelovanju z lokalnimi vodiči smo za vas pripravili izbor doživetij

in aktivnosti v Triglavskem narodnem parku & dolini Soče.