Triglav

IZLET NA NAJVIŠJO GORO V SLOVENIJI

Triglav je 2864m visoka gora, ki se nahaja v osrčju Julijskih Alp. Z omenjeno višino je Triglav najvišja gora na ozemlju Slovenije, hkrati pa je tudi najvišja gora v Julijskih Alpah. Na vrhu stoji Aljažev stolp, katerega je leta 1895 postavil Jakob Aljaž, takratni župnik na Dovjem. V Aljaževem stolpu lahko v primeru nevihte vedri do 5 ljudi. Sicer pa je danes Aljažev stolp zaščiten kot kulturni spomenik in kot tak zelo pomemben pri ohranjanju kulturne dediščine. Sicer pa se nam z vrha Triglava odpre lep razgled, ki seže vse od Jadranskega morja, prek Dolomitov in Visokih Tur do Karavank, Kamniško Savinjskih Alp, Pohorja, prek skoraj celotne Slovenije do najvišjih vrhov Julijskih Alp.
V nadaljevanju bomo predstavili opis nam naljižje poti, imenovano Čez Dolič. 
At the Aljaž tower

NAVODILA ZA POT

Peljemo se proti prelazu Vršič a le do 50. serpentine vršiške. Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti. S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendov) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je tukaj parkiranje prepovedano).

triglav

Jutranji pogled na Zadnjiški Ozebnik

Na poti srečamo tudi gamse

Nadaljujemo po spodnji desni cesti (po zgornji cesti prispemo do tovorne žičnice, ki pelje na Pogačnikov dom) v smeri Doliča, Luknje in Prehodavcev. Sprva zložni cesti, ki nas vodi čez razgledne travnike, višje pa skozi gozd, sledimo skoraj do njenega konca, oz. točneje do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Prehodavcem (do sem potrebujemo približno 1 uro).

V bližini Koče na Doliču, v ozadju Kanjavec

Na poti, v ozadju Bovški Gamsovec

Na poti, v ozadju Bovški Gamsovec

Na poti, v ozadju Jalovec ter greben Mojstrovk

Na poti višje

Z razpotja na predelu imenovanem Utro nadaljujemo naravnost, cesta pa se tu dokončno spremeni v pešpot oz. mulatjero. Vzpon nadaljujemo po stari mulatjeri, katera se v nadaljevanju zmerno vzpenja čez občasno bolj strma pobočja. V nadaljevanju se že kmalu v desno odcepi plezalna pot čez Komar, mi pa nadaljujemo naravnost ter vzpon še naprej nadaljujemo po široki poti. Razgledna pot, ki občasno poteka čez zelo strma pobočja, pa nas višje pripelje na naslednje označeno razpotje.

Na poti, v ozadju na levi Zadnjiški Ozebnik

Na poti, v ozadju že viden Triglav

Pogled nazaj

Pogled nazaj

Na poti višje 

Z razpotja se usmerimo desno (levo Luknja in Triglav čez Plemenice) in pot nadaljujemo v smeri Koče na Doliču. Še naprej široka pot se v nadaljevanju prične vzpenjati proti jugu, pri tem pa preči pobočja Vrha Zelenic (2468 m). Ko se pobočje nekoliko položi se nam z desne priključi pot čez Komar, mi pa mulatjeri sledimo do naslednjega razpotja, kjer se v desno odcepi pot proti Zasavski koči (pot Mire Marko Debelakove čez Kanjavčeve police).

Bovški Gamsovec in Razor v ozadju

Bovški Gamsovec in Razor v ozadju

Greben Mojstrovk pobližje

Greben Mojstrovk pobližje

Pogled nazaj 2

Pogled nazaj 

Morbegna – Triglavska vojašnica Viktorja Emanuela III (napačno poimenovanje Morbegna) je propadajoča visokogorska vojaška trdnjava

Tu nadaljujemo levo, nas pa vse bolj razgledna in občasno prepadna pot pripelje do razpotja v bližini Koče na Doliču. Od razpotja v bližini Koče na Doliču nadaljujemo levo proti zahodu in vzpon nadaljujemo po mulatjeri, ki se kar strmo vzpenja. Po pol ure hoje od koče se svet zravna in pot ne pridobiva več na višini. Sedaj pred seboj lepo vidimo Triglav. Naprej hodimo v smeri Triglava po podih, kjer je potrebna previdnost, da ne stopimo v kakšno luknjo in si pri tem zvijemo noge. Naprej pridemo na razpotje, kjer se nam priključi pot s Plemenic. Nadaljujemo desno po melišču navzgor vse do stene. Pot naprej se s pomočjo številnih varoval prečno vzpne in nas pripelje pod Triglavsko škrbino. Naprej se povzpnemo do škrbine, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo levo navzgor (naravnost navzdol Planika) po strmi, a dobro zavarovani poti. Po nekaj minutah strmina popusti in do vrha nas čaka samo še nekaj minut vzpona po vršnem pobočju Triglava.

PO AKTIVNEM DNEVU


Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:


  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.


apartmaji bovec