Ste vedeli, da ima tudi Soča svojega Kralja?

Mala vasica na pol poti med Bovcem in Trento ima le okoli 150 prebivalcev – a imajo čisto svojega Kralja. Verjetno tudi najbolj znanega Kralja! Bi ga radi videli? V Residence Soča našim gostom z veseljem uredimo obisk.

Mala vasica na pol poti med Bovcem in Trento ima le okoli 150 prebivalcev – a imajo čisto svojega Kralja. Verjetno tudi najbolj znanega Kralja! Bi ga radi videli? V Residence Soča našim gostom z veseljem uredimo obisk.

 

Cerkev Sv. Jožefa se nahaja le dobrih 200 metrov od Residence Soča. Njena klasična zunanjost ne izdaja, da so na njenih stenah in stropu edinstvene poslikave slavnega slovenskega slikarja, kiparja in grafika Toneta Kralja.

 

Tone Kralj, ki se je rodil leta 1900, danes velja za enega izmed najpomembnejših slovenskih modernistov 20. stoletja. Po prvi svetovni vojni, ko je Primorska pripadla Italiji, se je na svojevrsten in nadvse pogumen način boril proti fašizmu in nacizmu. V času med obema vojnama je poslikal več kot 50 cerkva od Višarij pa do Trsta, v freske pa vključil slovenske narodne simbole in antifašistična sporočila. Pogosto je v podobe hudiča ali kače in zmaja vrisal obraze Hitlerja, Mussolinija in drugih vidnih fašistov. S tem je na simboličen način  zarisal etnične meje Slovencev, ki so po prvi vojni obtičali v Italiji. Gre za unikaten umetniški fenomen v evropski in svetovni zgodovini.

 

Ena izmed njegovih najbolj znanih fresk se nahaja prav v cerkvi Sv. Jožefa v Soči.  Sredino stropa krasi podoba nadangela Mihaela. Ta, odet v barve slovenske trobojnice, prebada troglavega zmaja. Če res dobro pogledate, boste videli, da ena izmed glav nosi podobo obraza fašističnega diktatorja duceja Mussolinija. Njegova glava je obdana z žarečim soncem, simbolom Japonske, druga nosi podobo nemškega nacističnega orla in tretja glava rimskega in kasneje fašističnega orla. Na stenah boste lahko opazili slikarije slovenskih in slovanskih svetnikov, kar prav tako ni tipično za upodobitve v slovenskih cerkvah in zato nekaj res posebnega.

 

Cerkev je zagotovo vredna ogleda, saj gre za izjemno zgovoren delček zgodovine zgornjega Posočja. Videti podobe fašistov vrisane v tipične krščanske freske pa nekaj, česar ne boste našli nikjer drugje po Evropi. Ker ste naši gostje, vam lahko omogočimo ogled cerkve tudi takrat, ko je ta sicer zaklenjena. Le pocukajte za rokav naše prijazne receptorje.

 

Ko končate ogled cerkve pa se sprehodite še do avstro-ogrskega pokopališča iz prve svetovne vojne, kjer je bilo pokopanih več kot 1400 vojakov različnih narodnosti, ki so padli med krvavo Soško fronto. Pokopališče krasi velik kamnit križ, moč pa je videti tudi nekaj ostankov nagrobnih kamnov, ki pričajo o množici pokojnih.