Zadnjiški ozebnik

NEMARKIRANA POT, MIR IN OSUPLJIVI RAZGLEDI

Krnsko jezero je največje slovensko visokogorsko jezero. Dolgo je 300m, široko 150m in skoraj 18m globoko. Od jezera je lep pogled proti Krnu in njegovim sosednjim vrhovom. 

Zadnjiški ozebnik

NAVODILA ZA POT

S parkirišča v Zadnjici nadaljujemo po makedamski cesti, le ta pa nas mimo vikendov po približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano). 

zadnjiški ozebnik

Začetek poti, dolina Zadnjica

zadnjiški ozebnik

Začetek poti

Nadaljujemo po spodnji desni cesti (po zgornji cesti prispemo do tovorne žičnice, ki pelje na Pogačnikov dom na Kriških podih) v smeri Doliča, Luknje in Prehodavcev. Sprva zložni cesti, ki nas vodi čez razgledne travnike, višje pa skozi gozd, sledimo skoraj do njenega konca, oz. točneje do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Prehodavcem (do sem potrebujemo približno 1 uro).

zadnjiški ozebnik

Razpotje, nadaljujemo desno

zadnjiški ozebnik

Sledimo oznaki za Prehodavce

Z razpotja na predelu imenovanem Utro nadaljujemo desno (naravnost Luknja, Triglav in Dolič), kjer najprej prečimo deloma že porasla prodišča in nekaj hudournikov. Po nekaj minutnem prečenju z nekaj krajšimi vzponi in spusti prispemo do začetka Zadnjiškega dola. Tu se pot prične zmerno vzpenjati po desni strani doline. Višje pot zavije še nekoliko bolj v desno, kjer nas prehodno popelje v gozd, nato pa se vrne v bolj kamnit svet. 

zadnjiški ozebnik

Pogled proti sedlu Čez dol

Pot naprej nas pripelje do studenčka, ob katerem se nahaja manjša klop, na kateri si lahko odpočijemo. V nadaljevanju se pot še nekaj časa zmerno do strmo vzpenja ter postopoma preide na melišča pod Zadnjiškim Ozebnikom. Ob pogledu na bližnja ostenja okoliških vrhov, se nato povzpnemo na sedlo Čez dol, kjer se pot položi in razcepi na dva dela. Leva pot vodi proti Prehodavcem, desna spodnja pa proti Trenti. Izberemo spodnjo desno pot, kateri pa sledimo le nekaj 10 korakov, oz. do bližnjega možica. Pri možicu zapustimo markirano pot in se usmerimo desno na sprva komaj vidno stezico, ki preči zaraščeno travnato sedlo Čez dol. 

 

Na severni strani sedla Čez dol, prispemo na južna pobočja Zadnjiškega ozebnika oziroma sprva še pobočja Velikega Konja. Sprva še komaj vidna stezica nas v nadaljevanju vodi čez travnata pobočja porasla s pasovi ruševja.

zadnjiški ozebnik

Sedlo Čez dol, pogled proti Triglavu

zadnjiški ozebnik

Po poti, pogled nazaj

Višje nas pot pripelje v krajšo neizrazito dolinico, iz katere s pomočjo nekaj možicev prispemo na greben Zadnjiškega Ozebnika. Tu nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo po zelo razglednem grebenu. Vrh, katerega že vidimo pred seboj, pa dosežemo po približno 5 minutah nadaljnje hoje.

zadnjiški ozebnik

Po poti višje, pogled proti Triglavu

zadnjiški ozebnik

Malo pod vrhom, pogled nazaj

PO AKTIVNEM DNEVU


Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:


  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.


apartmaji bovec