Cekar “Kuhajmo skupaj”

PREIZKUSITE SE V PRIPRAVI LOKALNIH JEDI!

Ko zadiši iz domače kuhinje, se le redki uprejo znamenitim kulinaričnim posebnostim kot so čompe in skuta, frika, slastni kobariški štruklji in bovški krafi ter že stoletja cenjena sira z zaščitenim poreklom – Tolminc in bovški sir. Naš cekar “Kuhajmo skupaj” vam napolnimo z receptom in sestavinami za pripravo frike ali čomp, ki sta odlična za hitro okusno kosilo ali večerjo.

 

 

ČOMPE IN SKUTA

Krompir s slano ovčjo skuto je preprosta in zelo priljubljena predjed na Bovškem. Tradicionalna, krajevno izvirna, organsko pridelana predjed je sestavljena iz čomp (kuhanega neolupljenega krompirja) in slane ovčje skute. Nekoč je bila na mizah Trentarjev in Bovčanov skorajda vsakodnevno, saj skopa zemlja pridelave žitaric in drugih poljščin ni dopuščala. In čeprav je jed povsem preprosta, na prvi pogled skorajda ubožna, vsakega jedca navduši z odličnim okusom.

 

 

FRIKA

Frika je tipična jed iz Furlanije – Julijske krajine, prestolnice ocvrtega sira, ki ga imenujejo frico. Vendar en sam, tradicionalni recept frike ne obstaja. Vsak del Soške doline ji je namreč vtisnil svoj pečat, ji dal čisto svoj značaj in nastalo je več različic frike: s krompirjem v obliki omlete, s čebulo, porom, jajci, slanino, salamo, jabolki in raznimi zelišči. Edina ‘obvezna sestavina’ je topljeni sir.

 

let's cook together
let's cook together
let's cook together
let's cook together