Trdnjava Kluže

Trdnjava s strateško pozicijo

imenovano tudi Bovška vrata

Trdnjava Kluže je mogočna utrdba, ki se nahaja nad sotesko reke Koritnice in predstavlja eno najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti v Dolini Soče. Je pomemben spomenik obrambe pred turškimi vpadi, napadi Napoleonove vojske ter bitkami med 1. svetovno vojno. Ob trdnjavi se nahajo tudi smragdnozelena korita Koritnice, ki jih lahko vidimo iz mostu, v globini 70 metrov.

fort kluže

Trdnjava Kluže, vir: Dolina Soče

Ime priimek – to je prostor za predstavitev vodiča, če ga imamo.

fort kluže

Trdnjava Kluže

fort kluže

Trdnjava Kluže

korita kluže

Iz mostu pred trdnjavo si lahko ogledamo globoko izdolbena korita reke Koritnice

POHOD DO VOJAŠKE UTRDBE FORT HERMANN

S parkirišča se usmerimo na široko pot, ki se nahaja na nasprotni strani ceste od Trdnjave Kluže (smer Rombon). Pot, ki se komaj znatno vzpenja nas po nekaj minutah hoje pripelje do starega vojaškega predora. Ker je predor kar precej dolg nam bo v pomoč čelna ali katera druga svetilka. Za predorom nas pot pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Na Robu, 1313 (rahlo desno Možnica). Pot se nato za krajši čas strmo vzpne, nato pa se nadaljuje v rahlem prečnem vzponu z nekaj razgledi proti trdnjavi Kluže. Po približno 30 minutah hoje pa nas pot pripelje do naslednjih vojaških utrdb trdnjave Fort Hermann.

trdnjava kluže

Pot skozi tunel do zgornje utrdbe

trdnjava kluže

Fort Hermann

trdnjava kluže

Raziskovanje zgodovinskih ostankov

trdnjava kluže

Raziskovanje zgodovinskih ostankov

trdnjava kluže

Raziskovanje zgodovinskih ostankov

PO AKTIVNEM DNEVU

Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:

 

  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.

 

apartmaji bovec