Izlet na Svete Višarje

IZLET DO ROMARSKEGA KRAJA SLOVANOV,
GERMANOV IN ROMANOV

V 16. stoletju so goro imenovali božjo pot treh narodov, danes pa jim pravijo božja pot Evrope. Cerkev, ki je posvečena Višarski Kraljici je bila v letu 2000 prenovljena. Le nekaj let pozneje pa so na Svete Višarje postavili novo krožno kabinsko žičnico. Sicer pa je bila žičnica postavljena za potrebe zimskega smučarskega centra, ki nudi idilično smuko.

svete višarje

NAVODILA ZA POT

Preko mednarodnega prehoda Predel se zapeljemo v Trbiž/Tarvisio, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Vidma/Udine in naselja Žabnice/Camporosso in Valcanale. Ko se Trbiž konča, pa le malo za trgovino Eurospar (trgovina se nahaja na desni strani ceste), še pred glavnim krožiščem, zavijemo levo na ulico Via Lussari. Nekaj 100 metrov se peljemo po omenjeni ulici, nato pa prispemo do manjšega križišča, iz križišča pa nadaljujemo naravnost ter za križiščem parkiramo na parkirišču na desni strani ceste. Parkiramo na spodnjem delu parkirišča, na zgornjem delu je parkiranje s prometnim znakom prepovedano.

Monte Lussari

Začetek poti, parkirišče

svete višarje

Začetek poti, ob izhodišču

Z izhodišča nadaljujemo po za javni promet zaprti asfaltni cesti, ki nas vodi še mimo nekaj hiš. Nad zaselkom nas pot vodi še mimo informativne table, nato pa se asfalt konča. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas vodi skozi Višarski graben, skozi katerega teče potok Rio Lussari. Višje se cesta spremeni v širok kolovoz, ob njem pa se pojavijo postaje križevega pota.

svete višarje

Slika varovane poti

svete višarje

Ob smerokazu

V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo po kolovozu, s katerega se nam le občasno odpre nekaj razgleda v smeri Karnijskih Alp, kjer lepo vidimo Ojstrnik. Višje s kolovoza zavijemo v desno na markirano pešpot v smeri Kamnitega lovca/Cima del Cacciatore in Svetih Višarij/Monte Lussari (naravnost po kolovozu Višarska planina/Malga di Lussari). Sledi vzpon skozi gozd, pri XIII. postaji križevega pota pa se povsem približamo smučišču in servisni cesti. Nadaljujemo desno po pešpoti (po cesti se lahko vzpnemo do Višarskega sedla/Sella Lussari in naprej na Kamniti lovec) ter se prečno vzpnemo. Pod žičnico nadaljujemo levo, nato pa sledimo oznakam za Svete Višarje.

svete višarje

Na poti

Nekoliko naprej je široka pot varovana z ograjo, nam pa se odpirajo vedno lepši razgledi na zahodne Julijske Alpe, kjer je najvišji Montaž. Ko po levi strani obidemo Beračni kugel/Monte Prasnig (vrh na katerega pripelje žičnica), se v nekaj korakih spustimo do ceste, po njej pa nadaljujemo vse do zaselka in cerkvice na Svetih Višarjah. Od cerkvice se v minuti ali dveh povzpnemo še na vrh Svetih Višarij, kjer stoji križ in od koder se nam odpre lep razgled.

PO AKTIVNEM DNEVU

Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:

 

  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.

apartmaji bovec