Soška pot

SMARAGDNA REKA, VISEČI MOSTOVI IN STARODAVNI GOZDOVI

Soška pot vodi obiskovalce Triglavskega narodnega parka ob reki Soči od njenega izvira proti Bovcu. Pot je lahko sledljiva in je dolga 25 km. Smer in dolžino hoje lahko prilagodimo potrebam vsakega posameznika, saj se na pot lahko vključimo na katerikoli točki. 

soška pot

NAVODILA ZA POT

Na pohodu po Soški poti, ki poteka vse od izvira Soče pa do Bovca, si lahko ogledamo številne znamenitost. Pot začnem pri Koči ob izviru Soče, kjer si lahko še pred začetkom poti, ogledamo izvir reke Soče.

Izvir reke Soče se nahaja na nadmorski višini približno 990 m, ob vznožju 2379 m visokega Travnika. V daljših sušnih obdobjih izvir skoraj presahne, sicer pa gre za razmeroma močan kraški izvir. Voda, ki privre iz bližnje jame, se že kmalu spusti po strmih brzicah in na začetku tudi manjšem slapu. Od Koče pri izviru Soče se lahko povzpnemo do izvira reke Soče po sicer zahtevni, strmi in s kovinsko vrvjo zavarovani, vendar kratki poti (15min).

soška pot

Pri izviru Soče

soška pot

Razgledi pri izviru Soče

Po ogledu izvira sledimo oznakam »Soška pot« in »AAT« (Alpe Adria Trail), ki nas vodita v dolino do vasi Trenta. Na poti v Trento lahko obiščemo še naslednje znamenitosti:

 

Spomenik dr. Juliju Kugyju – Posvečen gorniku, pisatelju, botaniku in velikemu ljubitelju gorskega sveta ter naravnih lepot, ki jih ponuja dolina Trente. Bronasti spomenik moža, zre v daljavo proti gori Jalovec, ki ga je Kugy najbolj občudoval.

Korita Mlinarice – korita Mlinarice so do 1m široka in do 100m visoka korita. Mlinarica se le nekaj metrov za tem, ko pride iz korit izlije v reko Sočo. Na koncu korit lahko opazimo tudi manjši slap.

 

Alpski botanični vrt Juliana – je najstarejši alpski botanični vrt v naravnem okolju na slovenskem ozemlju. Ustanovljen je bil leta 1926. V njem vspevaja več kot 600 različinih, večinoma alpskih, rastlin.

Korita Mlinarice

Razgledna ploščad

Na poti se lahko vstavimo še pri cerkvi Marije Lavretanske. Do cerkve pridemo preko brvi na zaselku Pri Cerkvi, tik pred Trento. Rudarska baročna cerkev Device Marije Lavretanske je bila zgrajena leta 1690. Znamenitost cerkve predstavlja leseni kip črne Matere Božje z Jezusom. Je edini v Sloveniji in se tudi po vsej Evropi pojavlja le v določenih romarskih cerkvah.

 

Pot nas nato pripelje do vasi Trenta, kjer lahko nato obiščemo info center Triglavskega narodnega parka Dom Trenta, ki ponuja predstavitev TNP-ja in več razstav o trentarski naravi, okolju in človeku v njem.

Mala korita Soče

Mala korita Soče

Velika korita Soče

Velika korita Soče

Pot se nadaljuje v dolino proti vasi Soča. Pred središčem vasi Soča, gremo pri odcepu za Vas na Skali in Vrsnik, mimo Malih korit Soče. Ta so 100 metrov, globoka pa do 6 metrov.

 

V vasi Soča, za cerkvijo sv. Jožefa s slikami Toneta Kralja, leži vojaško pokopališče iz 1. svetovne vojne.

Za vasjo je nas pot kmalu pripelje do Velikih korit Soče, ki predstavljajo najlepšo naravno znamenitost Soške poti. Nahajajo se na začetku doline Lepene. Korita so dolga 750 metrov, široka ponekod le 2 metra, obdajajo pa jih stene v višini do 15 metrov. Tu se vidi lepa zeleno-modra barva reke Soče.

 

Pot zavije proti dolini Lepene in se nato nadaljuje proti Bovcu. Sledimo tablam in oznakam za Soško pot in prečkamo še nekaj brvi. Proti koncu poti, nas še krajši vzpon iz vasi Vodenca pripelje do kraja Bovec.

vojasko pokopalice

Vojaško pokopališče

vojasko pokopalice

Vojaško pokopališče

Cerkev Tone Kralj

Cerkev sv. Jožefa – zunanjost

DSC_0159 (1)

Cerkev sv. Jožefa – notranjost

PO AKTIVNEM DNEVU

Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:

  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.

apartmaji bovec