Mangartsko sedlo

IZLET DO NAJVIŠJE LEŽEČE CESTE IN SEDLA V SLOVENIJI

Mangartska koča na Mangrtskem sedlu je idilično zatočišče, ki se nahaja le nekaj več kot 100 višinskih metrov pod Mangartskim sedlom, do katerega nas popelje najvišja cesta v Sloveniji. Koča svoja vrata odpre v poletni sezoni, nam nudi osupljiv razgled na bližnjega Mangarta ter večino vrhov, ki se dvigajo nad slikovito dolino reke Koritnice.

NAVODILA ZA POT

Pri Mlinču – Mangarstka koča na Mangartskem sedlu:
Iz izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki nas vodi proti Mangartskemu sedlu. Vzpenjamo se po cesti in pri prvem desnem ovinku, tik pred prečkanjem Mangartskega potoka, zavijemo naravnost na označeno pešpot v smeri Mangartske planine. Sledimo poti ob čudovitem razgledu na mogočen Mangart, medtem ko se vzpenjamo vzporedno s potokom. Malo višje prečkamo plaz Stože, ki se je sprožil novembra 2000. Po prehodu plazu postopoma vstopimo v gozd, skozi katerega se zmerno vzpenjamo proti zahodnemu robu Mangartske planine.
mangart saddle

Začetek poti, asfaltna cesta

mangrtsko sedlo

Ob začetku poti

Ko prispemo na planino, si vzamemo trenutek za sprehod do bližnje pastirske koče. Od koče nadaljujemo po rahlo zaraščeni poti, ki nas vodi čez planino. Ko prečkamo planino, vstopimo v gozd in kmalu dosežemo ozek pas travnika. Tu nadaljujemo po stari, opuščeni cesti (možnost nadaljevanja po cesti in pri prvem razpotju levo proti Mangartskemu sedlu). Cesta, ki postaja slabša in se postopoma vzpenja, nas kmalu pripelje do hudournika, ki ga prečkamo, in tam se cesta konča, spremenjena v planinsko pot. Sledi nekaj minut zmernega vzpona, nato pa prečkamo asfaltno cesto. Na drugi strani ceste se vzpnemo po stopnicah, ki nas zložno vodijo navzgor, in kmalu dosežemo odprto jaso. Pot zavije levo in se začne strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah vzpona ponovno prečkamo cesto, nato pa jo le nekaj korakov višje še enkrat dosežemo.

mangartsko sedlo

Vožnja proti vrhu

mangartsko sedlo

Vožnja proti vrhu, pogled na vrh Mangarta

Na tem mestu markirana pot nadaljuje desno (levo je neoznačena pot čez Gladki rob) in nas vodi skozi čudovite razglede na Loško steno. Pot nas pripelje do manjšega tunela, kjer se nam odpre čudovit pogled proti Mangartu. Ko prečkamo pas macesnovih dreves, zapustimo cesto in nadaljujemo levo po markirani poti, ki prečka ovinek. Po nekaj korakih se ponovno vrnemo na asfaltno cesto, ki jo prečkamo, in nadaljujemo vzpon po markirani poti. Sprva se rahlo vzpnemo, nato pa pot postane bolj položna in se nadaljuje prečno proti desni. Med prečenjem prispemo do manjše grape, nato pa do hudourniške grape Nakel. Greben grape Nakel se začne že na mejnem grebenu in se strmo spušča vse do reke Koritnice, kjer se pretaka kot potok Ilovec.

mangartsko sedlo

Pogled na cesto in tunel

Iz grape izstopimo prečno proti desni, nato pa pot zavije levo ter se strmo vzpenja. Med strmo vzponom lahko uživamo v osupljivih razgledih na okoliške gore. Po nekaj minutah se približamo hudourniku, kjer pot zavije desno in prečno vzpne čez krajši skok. Pot nato postane nekoliko bolj položna, vodila pa nas bo preko večinoma travnatih pobočij z lepimi razgledi. Po nekaj časa hoje se znova pripeljemo do Mangartske ceste, kjer nadaljujemo v desno. Pri prečkanju ceste bodimo pozorni, saj je prometna, zato je priporočljivo uporabiti svetilko v zadnjem tunelu, da nas bodo vozniki lažje opazili. Za tunelom prečkamo še eno grapo in kmalu prispemo do manjšega križišča, kjer zavijemo levo v smeri Mangartske koče na Mangartskem sedlu. Od križišča nas loči le še nekaj minut hoje in prispeti bomo do čudovite planinske koče, kjer lahko uživamo v prijetnem počitku in okrepčilu.

PO AKTIVNEM DNEVU

Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:

 

  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.

 

apartmaji bovec