LOKALNA HRANA ZA OKUSNO
KOSILO ZA VEČERJO
Ko zadiši iz domače kuhinje, se le redki uprejo znamenitim kulinaričnim posebnostim kot so čompe in skuta, frika, slastni kobariški štruklji in bovški krafi ter že stoletja cenjena sira z zaščitenim poreklom – Tolminc in bovški sir. V cekarju “Kuhajmo skupaj” vas čakajo recept receptom in lokalna hrana za pripravo frike ali čomp, ki sta odlična za hitro okusno kosilo ali večerjo.
Krompir s slano ovčjo skuto je preprosta in zelo priljubljena predjed na Bovškem. Tradicionalna, krajevno izvirna, organsko pridelana predjed je sestavljena iz čomp (kuhanega neolupljenega krompirja) in slane ovčje skute. Nekoč je bila na mizah Trentarjev in Bovčanov skorajda vsakodnevno, saj skopa zemlja pridelave žitaric in drugih poljščin ni dopuščala. In čeprav je jed povsem preprosta, na prvi pogled skorajda ubožna, vsakega jedca navduši z odličnim okusom.
Sestavine
Priprava
■ Neolupljen krompir očistimo in temeljito operemo. Stresemo ga v lonec in prilijemo toliko hladne vode, da ta sega za prst čez krompir. Pristavimo in zavremo. Lonec pokrijemo, krompir pa počasi kuhamo pribl. 20 minut.
■ Krompir odstavimo. Vodo odlijemo, lonec s krompirjem pa pristavimo za 1 do 2 minuti, da se krompir odpari.
■ Medtem v skledi razmešamo skuto, kislo smetano, sol in sveže mlet beli poper.
Serviranje
Kuhane čompe razpolovimo in jih položimo na ogret servirni krožnik ali v ogreto skledo. Po krompirju razdelimo pripravljeno skuto in rezine ovčjega sira. Čompe s skuto ponudimo kot prilogo ali kot samostojno jed.
Frika je tipična jed iz Furlanije – Julijske krajine, prestolnice ocvrtega sira, ki ga imenujejo frico. Vendar en sam, tradicionalni recept frike ne obstaja. Vsak del Soške doline ji je namreč vtisnil svoj pečat, ji dal čisto svoj značaj in nastalo je več različic frike: s krompirjem v obliki omlete, s čebulo, porom, jajci, slanino, salamo, jabolki in raznimi zelišči. Edina ‘obvezna sestavina’ je topljeni sir.
Sestavine
Priprava
■ Krompir olupimo in narežemo na tanke lističe. Posolimo ga in v ponvi popečemo na ogreti maščobi.
■ Jajca razžvrkljamo, dodamo nariban sir, prelijemo po krompirju in premešamo.
■ Zapečemo na eni strani, obrnemo, popečemo še na drugi strani ter serviramo. Če je dovolj močno popečena, lahko friko razrežemo kot pico, na osminke.
Serviranje
Kot priloga se k friki najbolj poda preprosta sezonska solata, ki jedi doda potrebno svežino.
Ime priimek – to je prostor za predstavitev vodiča, če ga imamo.
V dolini Soče se lokalna tradicija preliva v vrhunsko gastronomijo. Poskusite vse, od preprostih jedi naših dedkov in babic do mojstrovin ene najboljših kuharic na svetu,
Ane Roš iz Hiše Franko. Restavracija je od nas oddaljena 35 kilometrov (v smeri Kobarid).
Hkrati pa je kulinarika doline Soče vse prej kot samo enostavna in preprosta – številne odlične restavracije in gostilne z dolgoletno družinsko tradicijo razvijajo moderne okuse in dvigujejo lokalno kuhinjo na vrhunski nivo.
Gastronomsko ponudba doline Soče dopolnjujejo kulinarični dogodki in festivali, ki jih ljubitelji dobre hrane ne smete zamuditi!
Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po dnevu raziskovanja v naravi:
Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.
Bodite obveščeni o novostih in prejmite naše najboljše ponudbe.
Naložbo (vavčer za digitalni marketing – izdelava spletne strani, spletne trgovine, rezervacijske platforme in mobilne aplikacije) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.