Lemovje

ZAPUŠČENI ZASELEK NAD VASJO SOČA

Na nadmorski višini 856 metrov se nahaja zaselek Lemovje, ki se razprostira na zeleni terasi. Do tega zaselka vodi samo položnejša pot, ki je nekoč komaj zadostovala za prevoz s sanmi, ter dve ozki stezici.


Ob razvalinah številnih hiš lahko opazite tri stavbe, ki še vedno ohranjajo nekaj tipičnih trentarskih arhitekturnih elementov. Posebej zanimive so bleščeče ključavnice in kljuke, ki pričajo o preteklih življenjih in dajejo občutek, da ta le niso še čisto utonila v pozabo. Ko se boste na robu terase ozrli proti dolini, ki jo je ledenik oblikoval skozi dolga tisočletja, se bo vaše srce napolnilo s toplino in občudovanjem veličastnosti narave.

lemovje

NAVODILA ZA POT

Ena izmed poti, ki nas popelje do pozabljenega zaselka, se nahaja v vasi Soča blizu cestne kapelice, nedaleč stran od vaške cerkve. Pot je jasno označena in lahko jo enostavno najdemo. Skozi gozd se vije precej strmo, ponekod je treba po gamsje stopiti po skalnatih stopnicah in le tu in tam naklon popusti. 

planina nad sočo

Začetek poti, parkirišče

planina nad sočo

Prvi del poti

Pot se neprestano vzpelja. Po približno pol ure hoje pridemo do prvega opaznega ostanka nekdanjega življenja v Lemovju. Žal drevje že močno zarašča travnike, ki že več kot tri desetletja niso več pokošeni niti s strani ovc niti koz. Tudi kose ni prijel nihče že zelo dolgo časa. Opazimo tudi skoraj piramidaste skladovnice kamenja, ki so jih ustvarili domačini, ko so nekoč čistili okoliške travnike.

lemovje

Pot skozi gozd

lemovje

Prihod do vasi

lemovje

Pogled proti Velikemu Špičju

lemovje

Pogled proti vasi Soča

Še po vojni je tam usodi kljubovalo 50 ljudi v številnih družinah, vsaka je skrbela za še vsaj 30 ovac. Zadnja družina je Lemovje zapustila leta 1972.

PO AKTIVNEM DNEVU

 

Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:

 

  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.

 

apartmaji bovec