Koča na Prehodavcih

KOČA NA IDILIČNEM DVATISOČAKU

Zasavska koča na Prehodavcih se nahaja na slikoviti vzpetini nad Dolino triglavskih jezer in ponuja izjemen razgled na zgornji del te slikovite doline. Ob pogledu s koče se nam razprostrejo čudoviti prizori Vodnikovega Vršaca oz. Vršaca nad zadnjico, Poprovca, Vršaka, Zelnarice, grebena Špičja in vrhov nad dolino Trente. Ko je koča zaprta, nam kot zavetje služi zimski bivak, ki je od koče oddaljen le nekaj deset metrov.

hiking julian alps

NAVODILA ZA POT

S parkirišča se odpravimo po cesti, ki nas vodi mimo nekaj hiš, večinoma vikendov. V zgolj 15 minutah dosežemo razcep, kjer je nekoč stalo parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano.

Nadaljujemo po spodnji desni cesti, ki nas usmerja proti Doliču, Luknji in Prehodavcem. Sprva se bomo peljali po položni cesti, ki nas popelje čez razgledne travnike, nato pa skozi gozd. Sledimo ji skoraj do njenega konca, kjer nas čaka označeno razpotje. Tam se v desno odcepi markirana pešpot, ki nas vodi proti Prehodavcem. Do sem bomo potrebovali približno 1 uro hoje.

koča na prehodavcih

Začetek poti, parkirišče

koča na prehodavcih

Začetek poti, pogled nazaj

Z razpotja na območju imenovanem Utro nadaljujemo desno (naravnost Luknja, Triglav in Dolič), kjer bomo najprej prečkali deloma že zaraščena prodišča in nekaj hudournikov. Po nekaj minutah prečenja z nekaj krajšimi vzponi in spusti prispemo do začetka Zadnjiškega dola. Tukaj se pot začne zmerno vzpenjati po desni strani doline. Višje se pot nekoliko bolj zavije v desno, kar nas začasno popelje v gozd, nato pa se ponovno vrne v skalnat svet. Nadaljevanje poti nas vodi do studenčka, ob katerem se nahaja majhna klop, kjer si lahko spočijemo. Med nadaljnjim pohodom se pot še nekaj časa zmerno do strmo vzpenja in postopoma prehaja na melišča pod Zadnjiškim Ozebnikom. Občudujte razgled na bližnje stene okoliških vrhov, medtem ko se vzpenjate na sedlo Čez Dol, kjer se pot položi in razcepi na dva dela.

koča na prehodavcih

Slika poti

koča na prehodavcih

Slika poti

Na omenjenem razpotju nadaljujemo levo v smeri Zasavske koče na Prehodavcih (naravnost Trenta) in se nato vzpnemo po poti, ki nas vodi čez precej strmo in občasno izpostavljeno pobočje. Sledimo tej nekoliko ožji poti do bližnjega razpotja, kjer se priključimo mulatjeri iz Trente.

Če se nam zdi kratek izpostavljen del preveč tvegan, imamo tudi možnost izbrati nekoliko daljšo pot. V tem primeru na prejšnjem razpotju nadaljujemo naravnost v smeri Trente in nato nekoliko naprej zavijemo levo v smeri Prehodavcev.

koča na prehodavcih

V bližini koče

Na omenjenem razpotju nadaljujemo naravnost in se nato vzpenjamo po široki mulatjeri, ki preči strma in prepadna pobočja. Med vzponom čez prepadno pobočje bomo na levi strani opazili manjšo “kapelico” s kipom Marije z Jezusom. Nadaljevanje poti postane manj strmo in vse bolj razgledno, saj nas dobro ohranjena mulatjera vodi čez še nekoliko manj strmo pobočje Zelene grive. Vendar se pobočje spet zaostruje, ko se bližamo vrhu. Sledijo nekaj krajših strmih delov, nato pa se pot in pobočje položita.

Nekoliko nad neizrazito prelomnico prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Lepo oz. Veliko špičje – pot Stanka Kosa, naravnost Koča pri Triglavskih jezerih) proti bližnji Zasavski koči na Prehodavcih. Nadaljevanje poti nas vodi po širokem in razglednem grebenu, ki nas popelje mimo zimskega bivaka v le nekaj minutah do Zasavske koče.

PO AKTIVNEM DNEVU

Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:

 

  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.

 

apartmaji bovec