Izvir Soče

NAJLEPŠI IN NAJČISTEJŠI

KRAŠKI IZVIR V JULIJSKIH ALPAH

Izvir reke Soče se nahaja na nadmorski višini približno 990 m, ob vznožju 2379 m visokega Travnika. V daljših sušnih obdobjih izvir skoraj presahne, sicer pa gre za razmeroma močan kraški izvir. Voda, ki privre iz bližnje jame, se že kmalu spusti po strmih brzicah in na začetku tudi manjšem slapu. 

izvir soče

NAVODILA ZA POT

Peljemo proti prelazu Vršič, a le do 49. serpentine vršiške ceste (v bližini vasi Trenta). Tu se usmerimo na stransko cesto v smeri izvira reke Soče. Cesta nas po krajšem vzponu hitro pripelje do parkirišča pred kočo pri izviru Soče.

izvir soče

Začetek poti, pri Koči pri izviru Soče

izvir soče

Začetek poti, pri smerokazu

Od koče pri izviru Soče najprej po glavni cesti prečimo reko Sočo, nato pa nas smerokaz usmeri desno v gozd.

izvir soče

Slika poti

izvir soče

Slika poti, sledimo smerokazom

Hitro pridemo do klopi in miz kjer nadaljujemo desno in preko mostička prečimo Sočo na desno stran. V nadaljevanju se nato nekaj časa vzpenjamo ob reki, višje pa pridemo do razpotja s smerokazi. Levo je le nekaj metrov do razgledne točke, desno pa se nadaljuje zahtevnejša pot proti izviru Soče. Če nadaljujemo desno nas pot po kratkem strmejšem vzponu pripelje do prvih jeklenic. 

izvir soče

Hodimo po izpostavljeni poti ob jeklenicah 

Pot se strmo vzpne po skalnatem terenu in nas pripelje do še zahtevnejšega dela poti. Tu postane pot tudi izpostavljena in preči skoraj navpično steno tik nad reko. Po kratkem vendar dokaj zahtevnem prečenju nas pot s pomočjo jeklenic in nekaj skob pripelje do izvira reke Soče.

PO AKTIVNEM DNEVU

Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:

 

  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.

 

apartmaji bovec