Pogačnikov dom na Kriških podih

IZLET DO ENE NAJBOLJ OBISKANIH

KOČ V VISOKOGORJU V SLOVENIJI

Pogačnikov dom na Kriških podih je idilično zatočišče, ki se nahaja na razgledni vzpetini nad Trento. Dom je odprt v poletni sezoni ter ponuja udobje tako v notranjosti kot zunaj. Poleg glavnega dela doma, v katerem se nahaja prostorna restavracija, je na voljo tudi velika zimska soba za popotnike, ki obiščejo to območje v hladnejših mesecih.


Razgled s Pogačnikovega doma je naravnost osupljiv. S terase in okoliških prostorov se razprostira čudovit pogled na vrhove, ki kraljujejo nad Trento. Planja, Razor, Križ, Stenar in drugi vrhovi se dvigajo v ozadju, ustvarjajoč spektakularen panoramski prizor.


Le nekaj korakov stran od doma, v bližini njegovega podnožja, leži čarobno srednje Kriško jezero. To mirno jezero je pravi dragulj narave, ki privablja obiskovalce s svojo lepoto in mirnostjo.

pogačnikov dom

NAVODILA ZA POT

S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki nas s prelepim razgledom vodi mimo nekaj hiš, večinoma vikendov. V približno 15 minutah prihajamo do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela. Na tem križišču se je nekoč nahajalo parkirišče, vendar je danes parkiranje na tem mestu prepovedano.

Zdaj se usmerimo na levo cesto, ki nas vodi proti Pogačnikovemu domu na Kriških podih, medtem ko desna cesta pelje proti Prehodavcem in Doliču. Nadaljujemo našo pot po levi cesti in po 15 minutah hoje bomo prispeli do spodnje postaje tovorne žičnice, kjer se žičnica zaključuje.

koča na prehodavcih

Začetek poti, parkirišče

koča na prehodavcih

Začetek poti, pogled nazaj

Vzpon nadaljujemo po markirani peš poti (mulatjeri), ki se zmerno vzpenja skozi gozd nad slikovito dolino Belega potoka. Hitro pa se soočimo z izzivom strmih pobočij, kjer je potrebna previdnost zaradi morebitnega padanja kamenja. Na srečo je tu široka peš pot, ki nam omogoča varno premikanje.

Pot naprej nas popelje čez grapo Veliki Presek, kjer se srečamo z izpostavljeno polico. S pomočjo jeklenice pa prečimo to območje. Po prehodu se pot ponovno zavije v gozd, kjer nas številni ovinki vodijo zmerno navzgor.

pogačnikov dom

Slika poti

pogačnikov dom na kriških podih

Ob poti

Nekoliko naprej nas pot pripelje pod manjši previs, kjer bomo lahko opazili številne paličice, ki jih pohodniki postavljajo, da skala ne zvali v dolino. Te simpatične paličice so postavljene bolj za šalo kot zares, vendar zagotovo dodajo nekaj igrivosti. Pot se nato prečno preko nekaj manjših grap odpravi proti kapelici.

Ko previdno prečkamo omenjeno grapo, ki ni posebej zahtevna, se pot odpre do prijetnega počivališča, kjer nas vabljive klopi vabijo, da se malo odpočijemo. Občudujemo okoliško naravo in napolnimo pljuča s svežim zrakom. Pot nadaljujemo čez še eno večjo grapo, ki v zgodnjem poletju lahko skriva tudi snežišče.  Nato nas pot vodi nazaj v gozd, kjer drevesa postajajo vse redkejša, teren pa bolj strmo vzpenjajoč se in čudovito razgleden.

Sledimo poti, ki nas vodi po stari mulatjeri, mimo dveh klopi, ki nas povabita k počitku in občudovanju okolice. Vstopimo v pas rušja, za katerim se odpre svet kamnin. Z vztrajnostjo premagujemo manjša melišča, se ves čas vzpenjamo po razgledni poti in kmalu dosežemo prijeten studenček, kjer izvira sveža voda.

pogačnikov dom

Razgled na dolino

Le nekaj deset korakov nad omenjenim izvirom, pa bomo prišli na neoznačeno razpotje. Na desni se odcepi pot, ki vodi proti Spodnjemu Kriškemu jezeru, oddaljenemu le 2 minuti, vendar bomo mi raje nadaljevali rahlo levo po široki planinski poti. Med nadaljnjo potjo bomo opazili manjše ruševine, vendar brez skrbi, saj bomo zanesljivo sledili poti vse do označenega razpotja.

Na tem označenem razpotju se nam z desne pridruži pot iz doline Vrata. Nadaljujemo levo in po zgolj dveh minutah hoje prispemo do Pogačnikovega doma na Kriških podih.

PO AKTIVNEM DNEVU

Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:

 

  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.

 

apartmaji bovec