S spoštovanjem do Triglavskega narodnega parka

Ker ste se odločili za nastanitev v Triglavskem narodnem parku vemo, da ste velik ljubitelj narave. Pa veste kako lahko naravi izkažete kar največjo mero spoštovanja? Kaj lahko storite, da se bo poslanstvo parka udejanjalo še stoletja v prihodnosti? Tudi vi lahko postanete ambasador neokrnjene narave, le sledite naslednjim preprostim navodilom.
Ker ste se odločili za nastanitev v Triglavskem narodnem parku vemo, da ste velik ljubitelj narave. Pa veste kako lahko naravi izkažete kar največjo mero spoštovanja? Kaj lahko storite, da se bo poslanstvo parka udejanjalo še stoletja v prihodnosti? Tudi vi lahko postanete ambasador neokrnjene narave, le sledite naslednjim preprostim navodilom.   Vaša pot v Triglavskem narodnem parku naj bo pot, ki se je boste z veseljem spominjali. Izberite jo vašim sposobnostim primerno.  
 • Vaše vozilo pustite na označenih parkiriščih. Na območju parka jih je dovolj.
 • Priporočamo, da hodite po označenih poteh. Ne povzročajte hrupa. Živali vam bodo hvaležne.
 • Spoštujte življenjski prostor rastlin in živali. Občudujte jih tako, da s svojo prisotnostjo ne boste motili njihovih zgodb, ki so prav tako edinstvene kot vaša.
 • Pse vodite na vrvici.
 • Jasne noči, posute z zvezdami, doživljajte na klopeh planinskih koč, zavetišč in bivakov. Kampiranje in bivakiranje izven za to določenih mest ni dovoljeno.
 • Bodite nemoteči obiskovalci, ki v prostor ničesar ne prinašajo in iz njega ničesar ne odnašajo. Ničesar, kar ni shranjeno v vas samih ali na spominski kartici.
  Nad neverjetno lepoto Julijskih Alp so bili očarani že naši predniki. Že v začetku 20. stoletja pa prepoznali, da je tak naravni dragulj treba zavestno varovati. Sledimo tradiciji izkazovanja spoštovanja tudi takrat, ko se sami odpravljamo odkrivat lepote, ki jih ponuja. Na tem mestu dodajmo še nekaj nasvetov:  
 • Na pot se odpravite v manjših skupinah, tako boste manj moteči za živali, ki so doma v TNP-ju.
 • Poskrbite za svojo varnost, pripravite se na različne vremenske razmere, saj se vreme v gorah lahko hitro spreminja. Ne pozabite na komplet prve pomoči!
 • V Triglavskem narodnem parku je prepovedano trgati rastline in nabirati gobe. Lahko pa jih poslikajte. Slika ne oveni in tako boste imeli večni spominek na čudovito floro alpske narave.
 • Tudi kadar obiščete planinske koče, odnesite smeti s seboj in jih ne puščajte v koči.
 • Morda mislite, da papirnati robčki se pa tako hitro razgradijo, da ne škodijo naravi. A to ni res, potrebujejo več kot pol leta za razgradnjo, saj večinoma niso 100% organskega izvora. Navadno so beljeni s klorom, pri tem postopku pa nastaja kancerogena spojina dioksin, ki se nato izpira v zemljo in zastruplja podtalnico. Če moramo na poti na malo ali veliko potrebo, robčke enostavno pospravimo v vrečko, ki jo nato ob vrnitvi vržemo v koš za smeti.
 • Tudi sončne kreme vsebujejo naravi nevarne toksine, zato se namazani s sončnimi kremami ali drugimi kozmetičnimi preparati ne kopajte v neokrnjenih rekah. V TNP-ju pa je kopanje v visokogorskih jezerih strogo prepovedano.
 • Uporaba dronov je prepovedana.
  Če boste izkazali spoštovanje prelepi naravi, vam ga bo tudi ona vrnila v veliki meri. Šele ko boste hodili po skrivnostnih stezah v popolni tišini, boste slišali glasove pravih prebivalcev narodnega parka. Morda uzrete jelena ali pa divjega petelina, opazite nad vami gorskega orla ali pa vas bo z radovednim pogledom razveselil svizec. Veselo raziskovanje vam želimo in obilo pristnih dogodivščin!