Zapotoški slapovi

IZLET PO DOLINI ZADNJE TRENTE DO ČUDOVITIH SLAPOV 

Zapotoški slapovi se nahajajo na potoku Suhi potok, ki izvira na Planini Zapotok. Najvišji med slapovi dosega vrtoglavih 73 metrov in v svoji mogočnosti pada v dveh čudovitih pramenih.


Ne glede na letni čas, obisk teh slapov vedno prinaša edinstveno izkušnjo. V toplejših mesecih si lahko privoščite osvežujoče kopanje v kristalno čisti vodi pod slapovi, medtem ko zimski čas ustvari pravljično vzdušje, ko slapovi zamrznejo in ustvarijo čudovite ledene formacije.

zapotok waterfalls

NAVODILA ZA POT

Pot začnemo pri parkirišču pred kočo pri izviru Soče. S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki je zaprta z zapornico v smeri Bavškega Grintavca. Nadaljujemo rahlo levo po cesti, ki poteka ob strugi Suhega potoka, desno pa vodi pot proti Zavetišču pod Špičkom in Jalovcu. Nekaj časa še hodimo po omenjeni cesti, nato pa pot preči omenjeno strugo. Pri prečenju moramo biti nekoliko bolj pozorni saj steza tu ni vidna. Na drugi strani lahko opazimo lesen stebriček s smerokazi.

zapotoški slapovi

Začetek poti

zapotoški slapovi

Začetek poti, pogled nazaj

Na drugi strani se naša pot nadaljuje po položni poti, ki nas sprva vodi mimo nekaj zasebnih hišic. Nato se pot za nekaj časa prevesi skozi gozd, ki se razprostira ob levi strani struge. Med nadaljevanjem opazimo tudi precej podrtih dreves, ki so posledica snežnih plazov.

Kmalu nas pot pripelje do označenega razpotja, kjer se desno nadaljuje markirana pot proti Planini Zapotok in Bavškemu Grintavcu. Zavijemo levo, kamor nas usmerjajo jasne oznake za Zapotoške slapove. Od tega razpotja nadaljujemo po položni poti, ki nas vodi skozi prečudovito prodišče hudournika. Nato pot zavije v gozd, kjer nadaljujemo ob strugi Suhega potoka. Pot tu poteka levo nad potokom, kasneje pa se spusti do potoka in nas pripelje do slabše vidnega razpotja.

zapotoški slapovi

Pot po strugi

zapotok waterfalls

Struga Suhega potoka

Nadaljevanje poti ob strugi potoka nas vodi do prvega slapu, visokega približno 15 metrov. Po občudovanju slapu se vrnemo do prej omenjenega razpotja in prečkamo potok na drugo stran, kjer opazimo nekaj markacij. Pot nas nato ponovno vodi skozi gozd, držimo se levo. Tu se začne strmejše vzpenjanje, in kmalu dosežemo razgledne točke, ki nam omogočajo previden ogled prvega slapu. Nadaljujemo skozi gozd, kjer med potjo lahko opazimo še dva manjša slapa s tolmunom.

zapotok waterfalls

Pogled proti Bavškemu Grintavcu

Kmalu pridemo tudi do naslednjega nekoliko večjega dvojnega slapu. Tu se lahko tudi spustimo do struge ter si omenjen slap ogledamo od blizu.
Po ogledu slapu se vrnemo do uhojene poti in nadaljujemo z vzponom skozi gozd. Ko pridemo nad omenjeni dvojni slap, pa pot kmalu zavije v levo in se spusti k strugi potoka. Na mestu kjer se spustimo proti strugi potoka se desno odcepi tudi pot, ki poteka do razgledne točke od koder je viden največji slap. Omenjena pot v nadaljevanju postane zelo slabo vidna.
Mi v nadaljevanju hodimo povsem ob potoku in ga kasneje prečimo na levo stran kjer bomo opazili ponovno bolje uhojeno stezo. Tu se nam tudi odpre pogled na mogočen zgornji slap, ki se približno na polovici razdeli v dva pramena. Steza se nato kmalu konča in če se želimo povzpeti še do tolmuna pod zgornjim slapom moramo nadaljevati po strugi potoka. To je mogoče le kadar v potoku ni veliko vode. Tudi v tem primeru pa je zadnji vzpon zelo zahteven in poteka po spolzki skali.

Po tem izletu si lahko v istem dnevu ogledamo še izvir Soče, saj imamo avto parkiran v neposredni bližini. 

PO AKTIVNEM DNEVU

 

Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:

  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.

 

apartmaji bovec