Travniška dolina in hrib Travnik

IZLET DO ENEGA NAJBOLJ ODROČIH
IN NAJMANJ OBLJUDENIH PREDELOV SLOVENIJE

Travnik je malo obiskan vrh v Travniški dolini, ki je zaradi položnejših pobočij priljubljen predvsem pri turnih smučarjih. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico v obliki Aljaževega stolpa je lep razgled na vrhove nad dolino reke Soče, kjer najlepše vidimo bližnji Plaski Vogel.

travnik

NAVODILA ZA POT

Pot od Pod Zjabcev naprej nas vodi po označeni poti, ki spretno obide bližnji koči na desni strani. Za kočama pot nadaljuje skozi gozd in kmalu prispemo do manjšega razpotja, kjer nadaljujemo desno, prečkamo potok. Na drugi strani pot zavije levo in začne postopno vzpenjanje skozi gost gozd. Nadaljujemo po stari mulatjeri, ki je na nekaterih delih že precej poškodovana, vendar nas še vedno varno vodi višje do kratkega, strmega skalnatega odseka. Preko tega dela nas vodi dobro vzdrževana in široka mulatjera, ki nas na koncu pripelje do razgledne točke, s katere se odpre prelep pogled na Bavški Grintavec.

travniška dolina

Začetek poti, parkirišče

travniška dolina

Ob začetku poti

Po občudovanju razgledne točke se pot ponovno potopi v gozd in hitro vzpne do starega vodnega korita (ob poti pa lahko najdemo tudi manjši studenček, ki v sušnih obdobjih žal presahne). Nad koritom pot zavije rahlo levo in se nato v številnih ovinkih vzpenja skozi gozd. Na višjem delu se steza nekoliko položi in nas pripelje do manj opaznega razpotja, kjer se na levi odcepi zapuščena pot proti planini Za skalo.

travniška dolina

Na poti

travnik

Pogled na dolino

Od tu naprej nadaljujemo naravnost, pri čemer nas bo nekoliko strmejša pot po približno 10 minutah hoje pripeljala do naslednjega razpotja, tokrat povsem neoznačenega. Tu se na desni odcepi neoznačena stezica, ki vodi do bližnje lovske koče in nadalje proti planini za Črnim vrhom. Na levi se odcepi lovska pot, ki vodi proti planini Za skalo. Mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjega naslednjega razpotja, ki je nekoliko bolje označeno.

Tu nadaljujemo levo v smeri planine Za skalo (naravnost se pot nadaljuje proti Komni in Triglavskim jezerom), sledimo poti, ki preči pobočja na levi strani. Kmalu bomo stopili iz gozda, kjer se steza rahlo spusti proti levi (tu se nam z leve priključi še ena neomenjena stezica), vendar mi nadaljujemo po sprva dobro vidni poti, ki se spusti do planine Za skalo in tamkajšnje koče TNP.

travnik

Na poti

S planine se vrnemo nekoliko nazaj in na pobočju pred nami opazimo ozko stezico, ki prečka melišče in vodi proti Travnikovi dolini. Usmerimo se na to neoznačeno pot, ki se vzpenja skozi rahlo zaraščeno melišče. Pot nato preide na travnato pobočje, zavije rahlo v desno in se strmo vzpne, pri čemer nam pomaga jeklenica. Nadalje pot postane manj strma in nas vodi po travnatem pobočju, kjer drevesa postajajo vse redkejša. Steza sledi desni strani doline, ob kateri opazimo vhod v brezno na desni strani. Nadaljujemo vzpon po dolini, pri čemer nam kmalu na desni strani postane vidno Čelo. Čeprav steza na tem delu postaja vse težje sledljiva, ni veliko težav z orientacijo, saj nadaljujemo po široki dolini. Pred nami se že razprostira vrh Travnika. Ko dolina zavije v desno, se usmerimo levo in se vzpnemo po strmih travah proti Travniški škrbini (škrbina na levi strani Travnika). Vrh Travnika je mogoče doseči tudi prek škrbine na koncu doline na desni strani Travnika. Ko dosežemo Travniško škrbino, se usmerimo desno in nadaljujemo po razglednem grebenu navzgor do vrha Travnika.

PO AKTIVNEM DNEVU

Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:

 

  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.

 

apartmaji bovec