Čisti vrh

PREKRASEN RAZGLED NA VEČINO NAJVIŠJIH GORA,

KI OBDAJAJO DOLINO TRENTE.

Čisti vrh je 1875 m visoka gora, ki se nahaja severno od grebena Špičja, točneje na razgledni vzpetini nad sedlom Čez Drt. Z vrha, na katerem je vpisna skrinjica, se nam odpre lep razgled na večino najvišjih gora, ki obdajajo dolino Trente.

čisti vrh

NAVODILA ZA POT

Dostop do izhodišča:

Iz Residence soča se peljemo proti Trenti.

Pri vasi Soča, tik ob kraju, kjer nas usmerjevalne table za turistično kmetijo Jelinčič usmerijo desno, zapustimo glavno cesto in nadaljujemo po ožji, vendar asfaltirani cesti. Med vožnjo bomo uživali v čudovitem razgledu na okoliško pokrajino.

Cesta se nato vzpenja skozi raztreseno naselje Vrsnik in nas višje pripelje do izhodišča poti za vzpon na planino Za skalo. Vendar mi še naprej nadaljujemo vožnjo po občasno strmi cesti, ki nas bo popeljala še višje. Opazovali bomo slikovite pokrajine in uživali v naravnih lepotah tega območja.

Ko dosežemo ostro levi ovinek, opazimo, da se cesta na desni strani odcepi z zaprto rampo. Na tem mestu parkiramo na prostornem parkirišču, ki se nahaja v neposredni bližini omenjenega križišča.

čisti vrh

Začetek poti, parkirišče

čisti vrh

Začetek poti, izhodišče

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo desno na cesto, ki je zaprta za javni promet z rampo in prometnim znakom. Cesta se začne rahlo vzpenjati skozi gozd in se približa Suhemu potoku. Če se odmaknemo s poti, lahko na bližnji brvi opazujemo manjši slap in brzice potoka.

Nadaljujemo po cesti, ki prečka dve zaporedni serpentin in se nato bolj desno obrne. Prečkamo Suhi potok preko mostu in nato se desno odcepi kolovoz proti bližnjemu vikendu.

Sledimo makadamski cesti le nekaj deset metrov, nato pa opazimo možic na levi strani, ki nas usmeri na nemarkirano, vendar dobro sledljivo stezico. Steza se vzpenja skozi gozd in preči poraslo pobočje imenovano Plazič, od koder se nam ponuja čudovit pogled na Bavški Grintavec.

Pot se kmalu vrne v gozd in nato prečka gozdno cesto. Nadaljujemo po prijetni gozdni poti, ki se postopoma vzpenja skozi neizrazito dolinico. Nato zavije levo v gozd in se začne strmeje vzpenjati. Med vzponom bomo na desni strani slišali šumenje bližnjega slapu. Nadaljujemo po poti, ki nas višje ponovno pripelje do gozdne ceste (tokrat ni ista cesta).

čisti vrh

Slika poti

čisti vrh

Pogled nazaj, na okoliške vrhove

Nadaljujemo po za kratek čas bolj zaraščeni poti, ki se nato nekoliko v desno obrne. Hitro pridemo do izteka bližnjega kolovoza, po katerem nadaljujemo svoj sprehod. Pot nas vodi do bližnje ceste, po kateri gremo le nekaj korakov, nato pa opazimo nadaljevanje gozdne stezice na levi strani.

čisti vrh

Pogled proti Velikemu Špičju

Nadaljujemo po omenjeni poti, ki nas vodi navzgor, dokler ne izstopimo iz gozda in stopimo na spodnji rob planine v Plazeh. Nadaljujemo desno in sledimo bližnji lovilski opazovalnici, kjer se ponovno priključimo slabši cesti.

Nadaljujemo vzhodno po tej cesti, ki prečka pobočja v navedeni smeri. Pot se nadaljuje približno 5 minut, nato pa na levi strani opazimo nekoliko manj vidno stezico. Sprva se vzpenja vzporedno s cesto, nato pa preide nazaj v gozd, kjer sledi stari vojaški mulatjeri. Na nekaterih delih je pot nekoliko bolj zaraščena, vendar se postopoma vzpenja in nas vodi iz gozda na vedno bolj razgledna pobočja.

Višje pot zavije desno in se prečno vzpne čez nekoliko strmejše pobočje. Hitro prispemo na sedlo Čez Drt, kjer se združi z potjo iz Trente oz. Trebiškega dola.

Nadaljujemo levo po nekoliko bolj strmi poti, ki nas v 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgledni Čisti vrh. Na vrhu bomo lahko uživali v osupljivih razgledih na greben Špičja ter okoliške pokrajine. Idealno mesto za počitek, fotografiranje in občudovanje naravnih lepot.

Ob poti: Planina v Plazeh (1548m)

ČISTI VRH POZIMI

Pozimi se Čisti Vrh prelevi v zasneženo čarobno deželo. Slikovita kulisa ponuja mirno zatočišče za ljubitelje krpljanja, ki iščejo spokojnost in dih jemajoče razglede. Zimska pravljica kar čaka na raziskovanje, kjer se tiha pokrajina in osvežujoča izkušnja krpljanja združita v nepozabne trenutke naravne lepote.

PO AKTIVNEM DNEVU

Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:

 

  • whirlpool in savna,
  • masaže v apartmaju,
  • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
  • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.

 

apartmaji bovec