Alpe Adria Trail

DALJINSKA POT PO RAJSKEM VRTU EVROPE

Alpe Adria Trail je daljinska pot, sestavljena skupno iz 43 etap in približno 750 km dolžine. Povezuje pa kar tri regije:

 

 • avstrijsko Koroško
 • Slovenijo in
 • Furlanijo-Julijsko krajino.
 

Pot vodi od vse od vznožja najvišje avstrijske gore, Velikega Kleka, skozi najlepšo koroško gorsko in jezersko pokrajino in  mimo stičišča treh dežel Avstrije, Slovenije in Italije naprej do Jadranske obale in kraja Milje. Etape so dolge okoli 20 km, zahtevajo približno 6 ur hoje in so enotno označene s tablami.

Alpe Adria Trail poteka po že obstoječih pohodniških poteh in se ponaša z ustrezno kakovostjo pohodniških poti. Na vsaki etapi se nahajajo številni razpoznavni znaki in na vsaki etapi najdete vsaj en ‘čaroben kraj’, posebno mesto harmonije štirih elementov. 

Pot mimo nas poteka po naslednji etapah:

 

 • Kranjska Gora-Trenta (22,6 km)
 • Trenta – Bovec (21,3 km)
 • Bovec – Drežnica (25,1 km)
 • Drežnica – Tolmin (23,2 km)
 

V nadaljevanju bomo predstavili etapo Trenta-Bovec, ki poteka neposredno mimo nas.

Celotno pot pa lahko najdete na uradnem linku.

Alpe Adria Trail

 Etape daljinske poti Alpe Adria Trail, vir: Alpe Adria Trail

Alpeadria

 Smerokaz

NAVODILA ZA POT

Ta etapa poteka po markirani Soški poti. Vzdolž skoraj celotne etape, hodimo ob reki Soči. Pot začnemo pri Domu Trenta, ki ponuja predstavitev TNP-ja in več razstav o trentarski naravi, okolju in človeku v njem. Hodimo po dolini Soče in sledimo reki po dolini navzdol proti Bovcu. Ob smerokazu prečkamo glavno cesto in  Sočo spremljamo po levem bregu. Hodimo po gozdovih, travnikih in pašnikih, mimo ogromnega zemeljskega plazu. Na informacijskih ploščah si lahko preberemo nekaj informacij o plazu in vegetaciji v okolici.
Reka Soča

Reka Soča

Reka Soča, v ozadju greben Velikega špičja

Reka Soča, v ozadju greben Velikega špičja

Pot se nadaljuje v dolino proti vasi Soča. Pred središčem vasi Soča, gremo pri odcepu za Vas na Skali in Vrsnik, mimo Malih korit Soče. Ta so 100 metrov, globoka pa do 6 metrov.

 

V vasi Soča, za cerkvijo sv. Jožefa s slikami Toneta Kralja, leži vojaško pokopališče iz 1. svetovne vojne.

Za vasjo je nas pot kmalu pripelje do Velikih korit Soče, ki predstavljajo najlepšo naravno znamenitost Soške poti. Nahajajo se na začetku doline Lepene. Korita so dolga 750 metrov, široka ponekod le 2 metra, obdajajo pa jih stene v višini do 15 metrov. Tu se vidi lepa zeleno-modra barva reke Soče.

 

Še naprej sledimo smerokazom v smeri doline Lepene, kjer se soteska zaključi. Naredimo krajši postanek v kampu, kjer si ogledamo sotočje Lepence in Soče. Prečkamo most čez Lepenco in sedaj hodimo po desnem bregu reke. 

Velika korita Soče

Mala korita Soče

Razgledi ob poti

Razgledi na poti

soška pot

Smaragdna reka Soča

Pot nas vodi do večjega mostu, kjer imamo na eni strani cesto in na drugi reko Sočo. Ko pridemo do mostu, ga prečkamo in nadaljujemo po makadamski cesti po levem bregu reke in kmalu pridemo do korit pri Kršovcu. Prečkamo most Brijeka in pot nadaljujemo v smeri Vodenc, kjer lahko vidimo sotočje Soče in Koritnice ter gremo skozi kampe v smeri proti Bovc. Po strmem a kratkem vzponu gremo le še skozi gozdiček in čez polja, kjer že lahko vidimo cerkev Device Marije v Polju, mimo katere se sprehodimo do središča Bovca.

Pri reki Soči

Prečkamo kar nekaj visečih mostov

PO AKTIVNEM DNEVU


Naše sodobno apartmajsko naselje obsega 4 objekte in ponuja 19 nadstandardnih apartmajev v katerih sta si roke podali tradicija in udobje. Naša nastanitev nudi odlične možnosti sprostitve po aktivnem dnevu:


 • whirlpool in savna,
 • masaže v apartmaju,
 • najem športne opreme (vključno s pohodniškimi palicami in električnimi kolesi),
 • pomoč pri organizaciji dodatnih aktivnosti
 

Apartmaji so zasnovani s spoštovanjem do neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka in kulturne dediščine lokalnega okolja. Odlikuje jih prostornost, svetlost, skrbno izbrani naravni materiali in vrhunska oprema v sodobnem alpskem stilu.


apartmaji bovec