Zadnjiški ozebnik

Ker na vrh ne pripelje nobena markirana pot, smo na vrhu deležni miru.

Zadnjiški Ozebnik s Prehodavcev

GorovjeJulijske Alpe

Višina: 2084 m

Čas hoje: 4 h 15 min

Časovnica:
Zadnjica – Čez Dol 3:00,
Čez Dol – Zadnjiški Ozebnik 1:15

Zahtevnost: lahka neoznačena steza

Višinska razlika: 1434 m

Širina/Dolžina: 46,36917°N 13,78205°E

Tip terena: hribovje

Tip poti: gozdna pot in melišče

GPX sled

S parkirišča v Zadnjici nadaljujemo po makedamski cesti, le ta pa nas mimo vikendov po približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano). 

Začetek poti, pogled nazaj

Začetek poti, razcep

Nadaljujemo po spodnji desni cesti (po zgornji cesti prispemo do tovorne žičnice, ki pelje na Pogačnikov dom na Kriških podih) v smeri Doliča, Luknje in Prehodavcev. Sprva zložni cesti, ki nas vodi čez razgledne travnike, višje pa skozi gozd, sledimo skoraj do njenega konca, oz. točneje do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Prehodavcem (do sem potrebujemo približno 1 uro).

Razpotje, nadaljujemo desno

Sledimo oznaki za Prehodavce

Z razpotja na predelu imenovanem Utro nadaljujemo desno (naravnost Luknja, Triglav in Dolič), kjer najprej prečimo deloma že porasla prodišča in nekaj hudournikov. Po nekaj minutnem prečenju z nekaj krajšimi vzponi in spusti prispemo do začetka Zadnjiškega dola. Tu se pot prične zmerno vzpenjati po desni strani doline. Višje pot zavije še nekoliko bolj v desno, kjer nas prehodno popelje v gozd, nato pa se vrne v bolj kamnit svet. 

Pot čez melišča

Pot naprej nas pripelje do studenčka, ob katerem se nahaja manjša klop, na kateri si lahko odpočijemo. V nadaljevanju se pot še nekaj časa zmerno do strmo vzpenja ter postopoma preide na melišča pod Zadnjiškim Ozebnikom. Ob pogledu na bližnja ostenja okoliških vrhov, se nato povzpnemo na sedlo Čez dol, kjer se pot položi in razcepi na dva dela. Leva pot vodi proti Prehodavcem, desna spodnja pa proti Trenti. Izberemo spodnjo desno pot, kateri pa sledimo le nekaj 10 korakov, oz. do bližnjega možica. Pri možicu zapustimo markirano pot in se usmerimo desno na sprva komaj vidno stezico, ki preči zaraščeno travnato sedlo Čez dol. 

Na severni strani sedla Čez dol, prispemo na južna pobočja Zadnjiškega ozebnika oziroma sprva še pobočja Velikega Konja. Sprva še komaj vidna stezica nas v nadaljevanju vodi čez travnata pobočja porasla s pasovi ruševja.

Pot po travnatem pobočju

Po poti, pogled proti Triglavu

Višje nas pot pripelje v krajšo neizrazito dolinico, iz katere s pomočjo nekaj možicev prispemo na greben Zadnjiškega Ozebnika. Tu nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo po zelo razglednem grebenu. Vrh, katerega že vidimo pred seboj, pa dosežemo po približno 5 minutah nadaljnje hoje.

Po poti višje, pogled proti Triglavu

Malo pod vrhom, v ozadju vrh

Na vrhu